• Go Back
trinity
  • Go Back

Feb 18, 2014

Ce trebuie sa faca un director financiar pentru business-ul tau?

Angajarea unui director financiar este o decizie dificilă pentru multe companii datorită nevoii de a stabili clar dacă bugetul le permite un astfel de specialist. În plus, multor companii le este dificil să identifice clar atribuţiile şi responsabilităţile directorului financiar.

Pentru prima problemă soluţia se găseşte în externalizarea funcţiei de director financiar către companiile care oferă servicii financiare. Cred că este util să aflăm şi soluţia pentru cea de-a doua problemă. Iată câteva aspecte de care un director financiar este responsabil şi în care poate aduce plus valoare:


CONTROL

Directorul financiar este responsabil pentru crearea şi implementarea de sisteme prin care se asigură că situaţiile financiare prezintă imaginea reală şi completă a companiei. Asta presupune mai exact că:

  • toate înregistrările se fac conform practicilor profesionale şi de business;
  • toate obligaţiile legale sunt respectate;
  • activele companiei sunt protejate de activităţi fraudulente, deterioriare sau devalorizare;
  • nivelul de stocuri se află într-o zona optimă;
  • se controlează şi optimizează costurile şi se maximizează profiturile;
  • se investeşte doar în proiecte profitabile.

TREZORIERIE

Directorul financiar se asigură că firma are bani atunci când are nevoie de ei, că plăţile şi încasările se fac la timp, că excedentul de cash este investit sau că deficitul de cash este acoperit înainte ca acesta să se producă prin atragerea de credite bancare şi/sau alte tipuri de finanţări.


STRUCTURA CAPITALULUI

Directorul financiar trebuie să stabilească structura optimă de capital în funcţie de natura şi obiectivele companiei (încasări cash sau credit, împrumut pe termen lung, împrumut pe termen scurt, emisiune de noi acţiuni, etc) şi să negocieze cu investitorii, bâncile , clienţii, şi furnizorii pentru a ajunge obţine această structura optimă.


PLANIFICARE

Directorul financiar trebuie să facă planificarea pe termen lung (buget, cash-flow), plecând de la datele financiare istorice ale companiei, datele de pe piaţă, planurile CEO-ului şi indicatorii de performanţă ai businessului. Astfel compania va beneficia din timp de o serie de informaţii esenţiale pentru dezvoltarea ei – dacă şi când va avea nevoie de cash, dacă şi când va avea profit, dacă şi cum ar putea schimba strategia pentru rezultate mai bune, dacă e mai bine să inchirieze sau să cumpere, dacă să deschidă un nou magazin sau să achiziţioneze o altă linie de producţie, etc.


STRATEGIE

Directorul financiar trebuie să aducă o perspectivă importantă în stabilirea strategiei de exit, strategiei de creştere (prin achizitii , organic), în renunţarea de a mai investi în anumite proiecte, în stabilirea preţurilor sau deschiderea de pieţe noi.


RELAŢIA ŞI RAPORTAREA CĂTRE PARTENERI

Acţionarii, băncile , investitorii, statul, clienţii sau furnizorii principali au interese de natură financiară în companie şi de aceea relaţia cu aceştia trebuie atent şi constant monitorizată. De multe ori directorul financiar trebuie să pregătească rapoarte periodice pe care aceştia le solicită.


CONSULTANŢĂ FINANCIARĂ

Orice business are şi o componentă financiară iar directorul financiar poate ajuta ceilalţi membri ai echipei să-şi analizeze activităţile operaţionale din perspectiva performanţei financiare şi a impactului acestora în companie. Lista de responsabilităţi a directorului financiar poate continua având în vedere rolul său-cheie în urmărirea„sănătăţii financiare” a companiei cât şi în stabilirea strategiilor comerciale şi operationale. Aştept cu interes şi părerile voastre legate de atribuţiile directorului financiar sau de situaţii cu care v-aţi confruntat în business-ul vostru.


Design / Graphics

We create stunning things on web and graphics. We produce web designs, brand & identity, graphic design and interactive UX / UI.

  • trinity
  • trinity
  • trinity

Finsmart - simple | practical | finances.
Copyright © 2014